سادهترین تعریفی که برای مهارتهای زندگی میتوانیم ارائه دهیم این است که مهارتهای زندگی در اصل به ما کمک میکنند که زندگی بهتری داشته باشیم، با این حال اختلاف نظرهای بسیار زیادی وجود دارد که چه مهارتهایی برای زندگی بهتر نیاز است.
سازمان بهداشت جهانی، مهارتهای زندگی را این گونه تعریف میکند: "مهارتهای زندگی یعنی ایجاد روابط بین فردی مناسب و موثر، انجام مسئولیتهای اجتماعی، تصمیمگیریهای صحیح، حل تعارضها و کشمکشها بدون توسل به اعمالی که به خود یا دیگران صدمه میزنند." به زبان سادهتر مهارتهای زندگی مجموعهای از کمکهایی است که از دیگران میگیریم تا نیازها و مشکلات زندگی خود را برطرف کنیم و این مهارتها سبب میشوند که زندگی بهتری داشته باشیم. همچنین میتوان گفت این مهارتها، مهارتهای روانی – اجتماعی هستند که به ما کمک میکنند با نیازها و چالشهای زندگی روزمره بهتر کنار بیاییم و مثبت عمل کنیم و خود و جامعه را از آسیبهای روانی – اجتماعی حفظ کنیم. در نهایت با آموزش این مهارتها در سطح جامعه میتوان سطح بهداشت روانی فرد و جامعه را ارتقا داد.
سازمان بهداشت جهانی مهارتهای زندگی را به شکل زیر فهرست و دسته بندی میکند:
تخصص مهارتهای زندگی در مکتبخونه بر اساس نیازهای روز جامعه ایران و تعریف انجام شده توسط سازمان بهداشت جهانی با رویکرد کاربردی ساخته شده است. مهارتهایی مانند مدیریت خشم، مدیریت استرس، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، مهارت خودآگاهی، ارتباط مؤثر و حل تعارض و ... از جمله مواردی هستند که در این تخصص آموزش داده میشوند. انتظار میرود مهارتآموزان در پایان این دوره بر روی تواناییهای روانی و اجتماعی خود تسلط بهتری داشته باشند و بتوانند زندگی شخصی و کاری خود را به صورت بهتری مدیریت کنند.