Paul Nowak
Anna Goldentouch - Jonathan Levi - Lev Goldentouch
پژوهشکده علوم شناختی
حامد اختیاری
امیرحسین حسن زاده
آیا میدانید که با افزایش سن و سال، قدرت حافظه و مغز کاهش پیدا میکند؟ این است که در سنین بالاتر خطر ابتلا به بیماریهای عقلی مانند آلزایمر افزایش پیدا میکند. مطمئناً این مسأله بسیار ناخوشایند خواهد بود. آموزش تقویت حافظه، تکنیکها و روشهایی را به شما نشان خواهد داد که میتوانید برای بهبود عملکرد هوش و حافظهی خود بهکار بگیرید.
همهی انسانها به نوعی دوست دارند تا از حافظهی قوی و قدرتمند برخوردار باشند. حافظه مسئول یادگیری، حفظ و پردازش اطلاعاتی است که در زندگی ما وجود دارد. هرچقدر حافظهی قویتری داشته باشیم، بهتر از پس یادگیری، به خاطرسپاری و پردازش این اطلاعات برمیآییم.
متأسفانه به مرور زمان، حافظه نیز مانند دیگر ارگانهای بدن، دچار فرسایش خواهد شد. یعنی رفتهرفته عملکرد آن رو به زوال پیش میرود. اما تکنیکهایی وجود دارد که میتواند جلوی این اتفاق تلخ و ناخوشایند را بگیرد. این تکنیکها میتوانند ظرفیت مغزی را افزایش دهند و در سنین بالاتر، از ابتلا به بیماریهای عقلی جلوگیری کنند.
انسان انواع مختلفی از حافظه دارد. حافظهی حسی، حافظه بلند مدت و کوتاه مدت از انواع حافظههای انسان هستند. برای درک این موضوع، یک جلسه از کلاس درس را در نظر بگیرید. وقتی معلم روی تخته یک واژه را یادداشت میکند، چشم شما آن را میبیند. این واژه در حافظهی حسی این اندام ذخیره میشود. اگر حافظه حسی قوی داشته باشید، سالها بعد با دیدن آن واژه، صحنهی تختهی کلاس و دستخط معلم برایتان زنده خواهد شد.
حال شما واژه را بهطور موقت در ذهن خود میسپارید. اینجا حافظهی کوتاه مدت شما وارد عمل شده است. حافظهی کوتاه مدت در زمان کوتاهی اطلاعات را ذخیره میکند و برای بهخاطر سپاری دائم آن، به حافظه بلند مدت نیاز داریم.
حافظه حسی، نوعی از حافظهی انسان است که از نظر مدت زمان حضور اطلاعات در آن و ظرفیت، پایینتر و موقتترین سطح را دارد. در این حافظه، محرک مربوطه، اطلاعات را تاحدودی نگهداری میکند. حافظه حسی دارای سه سطح است که عبارتند از:
• حافظه تصویری یا حافظه دیداری
• حافظه شنیداری
• حافظه لمسی
عناوین این سطوح نشان میدهند که کدام بخش از محرکهای انسان درگیر میشوند. بهعنوان مثال، در حافظهی تصویری، چشمها، در حافظهی شنیداری، گوشها و در حافظهی لمسی، اندامهای لمسی مثل پوست و حس لامسه درگیر خواهند بود.
در آموزش تقویت حافظه، با چند روش برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد عقل آشنا میشوید. این راهکارهای به ظاهر ساده، تأثیر مشخصی روی عملکرد ذهنی شما خواهند داشت.
حافظه مانند یک ماهیچه است. همانطور که یک بدنساز و ورزشکار، با انجام تمرینات متعدد، ماهیچههای خود را پرورش داده و تقویت میکند؛ هرچه بیشتر از این ماهیچهی حافظه استفاده کنید، قویتر میشود. اما ماهیچهی ذهن برخلاف ماهیچههای بدن، نمیتواند با وزنهبرداری و ورزشهای حرکتی تقویت شود. بلکه برای این منظور باید ذهن خود را به چالش بکشید.
چالش ذهنی، یک موضوع جدید برای یادگیری و مشغول ماندن ذهن است. شما میتوانید یادگیری یک علم یا هنر جدید را در برنامهی خود بگنجانید. یادگیری زبان جدید، بازیهای جدید، یک ساز جدید، رشتهی ورزشی جدید و هرچیز دیگری میتواند کمککننده باشد.
خواب، سیستم استراحت مغز شماست. مغز نیز مانند هر اندام دیگری، بعد از فعالیت در طی یک روز، به استراحت نیاز دارد. اگر شما به این نیاز مغز خود بیتوجهی کنید، در واقع عملکرد مفید آن را با اختلال روبهرو خواهید کرد.
محققان توصیه میکنند که خواب شما باید منظم باشد. یعنی سعی کنید در تمام روزها در ساعت مشخصی بخوابید و ساعت بیداری خود را نیز بهطور مشخص، تعیین کنید.
یکی از مواردی که در آموزش تقویت حافظه توصیه میشود، ورزش و تحرک بدنی است. میدانید که در حین تحرک بدن، اکسیژنرسانی به سلولها افزایش پیدا میکند. این موضوع در خصوص سلولهای مغزی نیز صادق است. با انجام حرکات ورزشی و فیزیکی، بدن شما قادر خواهد بود تا سلولهای مغزی تازهای بسازد و در نتیجه عملکرد حافظه را بهبود بخشد.
مغز برای ادامهی حیات به غذا نیاز دارد. اگر تغذیهی شما مناسب باشد، مغز غذاهای مفید مورد نیاز خود را دریافت میکند. در منابع مختلف آموزش تقویت حافظه، توصیه میشود تا از قرص ویتامین برای تقویت حافظه استفاده کنید. بهخصوص اگر رژیم غذایی کم ویتامینی دارید، مصرف این قرصها سبب بهبود عملکرد حافظهی شما خواهد شد.
بهطور کلی استرس و اضطراب مانند سم برای ذهن و حافظه عمل میکنند. پس شما باید تا حد امکان سعی کنید تا از این موارد دور باشید. البته زندگی امروز، آنقدر دشوار و پرچالش است که تقریباً نمیتوان استرس را به صفر رساند. به همین دلیل انجام فعالیتهای آرامبخش مانند مدیتیشن، توصیه میشود.
یکی دیگر از روشهایی که در آموزش تقویت حافظه، بدان توصیه میشود؛ استفاده از بازیهای ذهنی است. حل جدول، سودکو و دیگر بازیهایی که بر حافظه تکیه دارند، در تقویت آن مؤثر خواهد بود. شما میتوانید بخشی از اوقات فراغت خود را به این بازیها اختصاص دهید.
شما برای انتقال اطلاعات از حافظهی حسی و حافظه موقت، به مرور و تکرار نیاز خواهید داشت. هرچقدر مرورها بیشتر انجام شوند، اطلاعات در حافظهی بلندمدت پایدارتر و ماناتر خواهند بود.
تغذیهی صحیح با عملکرد مغز ارتباط مستقیم دارد. از زمان بارداری مادران تا بعد از آن، مغز از طریق مواد غذایی دریافتی، رشد کرده و بزرگ میشود. مصرف موادی مانند موز، لبنیات، اسفناج، میوهها، حبوبات و غیره برای بهبود عملکرد و تقویت حافظه، مفید است.
دوره آموزش تقویت حافظه
شما میتوانید انواع روش های تقویت حافظه در روانشناسی در دورههای آموزشی تقویت ذهن و حافظه مطالعه کنید. این دورهها با هدف بهبود عملکرد مغز تهیه شدهاند. از آنجایی که تمام انسانها در هر سن و سالی که باشند به ذهن قوی نیاز دارند، لذا دانستن راه های تقویت حافظه و هوش برای تمام گروههای سنی از الزامات خواهد بود.
برخی از دورههای آموزشی، انواع تکنیکها و سیستمهای مختلف برای تقویت ذهن و افزایش حافظه را ارائه میدهند. شما میتوانید از راه های تقویت حافظه در اسلام و طب سنتی نیز برای این منظور استفاده کنید.
به خاطر سپاری و توانایی حفظ اطلاعات، از جمله ضروریترین اقدامات زندگی بشر است. از حفظ نامها و اسامی، کارهای روزمره، قرارملاقاتها، تاریخهای مهم گرفته تا حفظ دانش و فرمولهای مختلف در دروس مدرسه و دانشگاه، بهخاطرسپاری تکنیکهای مهم در حرفه و شغل و غیره نشان میدهد که هر فرد نیاز زیادی به این قابلیت مغز و حافظهی خود خواهد داشت.
در دورههای آموزشی تقویت حافظه، شما میآموزید که چطور میتوانید حداکثر بهرهبرداری را از ذهن و حافظه داشته باشید. سبک زندگی سالم مغز، مواد غذایی مناسب برای بهبود عملکرد ذهن، تکنیکهای چالشی برای حافظه، متدهای حفظ اطلاعات و غیره برخی از مواردی هستند که در این دورهها بدان پرداخته میشود.
در یک کلام، شرکت در دورههای آموزشی تقویت حافظه، به شما کمک میکند تا حافظهی قویتری داشته باشید. این حافظهی تقویت شده، علاوه بر بهبود کیفیت زندگی، در پیشگیری از بیماریهای عقلی اثر بسزایی دارد. در نتیجه در سنین بالاتر، از مشکلات حافظه در امان خواهید بود.
آنچه در این دورهها آموخته خواهد شد در تکنیکهای تقویت حافظه خلاصه میشود. بهطور اجمالی، سرفصلهای مهم دورهی آموزشی در زیر فهرست شده است.
• حافظه انسان
• آشنایی با انواع حافظه در انسان
• معرفی سیستم و طرز کار حافظه
• روشها و تکنیکهای سپردن اطلاعات به حافظه
• روشها و تکنیکهای افزایش قدرت و ظرفیت حافظه
• تکنیکهای به خاطرسپردن فرمول و اعداد
• تکنیکهای به خاطرسپردن اسامی
• تکنیکهای به خاطرسپردن پسوردها
• تکنیکهای به خاطرسپردن واژگان زبان جدید
• تکنیکهای به خاطرسپردن متون
• تکنیکهای به خاطرسپاری کارهای روزمره
• معرفی فنون یادگیری
• معرفی سبک زندگی سالم برای تقویت حافظه
• معرفی غذاهای مفید برای بهبود عملکر مغز
• معرفی سرگرمیهای تقویت مغز و حافظه
• تقویت حافظه در طب سنتی و اسلامی
• تندخوانی
• افزایش مهارت درک مطلب
این دورههای آموزشی برای عموم افراد تهیه شده است. افراد از تمام گروههای سنی میتوانند برطبق این دورهها، به بهبود وضعیت ذهنی خود کمک کنند.
یکی از مسائل مهم برای شرکت در دورههای آموزشی، هزینهی آن است. بیشتر افراد ذهنیتی منفی درخصوص هزینههای آموزشی خواهند داشت. باید توجه کنید که در ازای پرداخت این هزینهها، دانش و اطلاعاتی بهدست میآورید که چندین برابر ارزش دارد. فنون افزایش حافظه، ارزشمندی بالایی دارد.
ناگفته نماند که تهیهی دورههای آموزشی بسیار هزینهبر است. با این حال شما میتوانید انواع دورههای مرتبط با تقویت حافظه را بهصورت آنلاین (و با هزینهی پایینتر به نسبت جلسات حضوری) و یا رایگان از طریق کتابهای pdf آموزشی و مقالات مرتبط دنبال کنید.
برای تمام گروههای سنی، ضروری است تا با تکنیکهای بهبود حافظه و قدرت ذهن آشنا شوند. این تکنیکها سبب میشوند تا معجزه تقویت حافظه را به چشم خود ببینید. شما میتوانید قویترین دورههای آموزش تقویت حافظه را در وب سایت مکتب خونه دنبال کنید. در این دورهها، ابزارها و تکنیکهای مختلف مانند همخوانی، تندخوانی و غیره برای بهخاطر سپاری مطالب مختلف تشریح شدهاند.
همچنین در مکتب خونه انواع دوره آموزشی در دستهبندیهای مختلف دیگر به عنوان مکمل دورههای آموزش توسعه فردی و آموزش تقویت حافظه موجود است، از جمله موارد زیر: