Udemy
Meta Brains
سهیل خسروی
علی تختی
واژهی بلاکچین از دو واژهی «بلاک» و «چین» برگرفته شده است. بلاک (block) بهمعنای بلوک یا قطعه و چین (chain) بهمعنای زنجیره است. یعنی از نظر لغوی، معنای بلاکچین برابر است با زنجیرهی بلوکی. اطلاعات در فضاهایی بهنام بلاک یا همان بلوکها ذخیره میشوند. با بههم پیوستن چند قطعه از این بلوکها، زنجیرهای از آنها بهدست میآید که به آن بلاکچین گفته میشود.
بلاکچین در حقیقت نوعی فناوری برای ثبت اطلاعات است. چیزی شبیه به سیستم ثبت احوال که اطلاعات هویتی انسانها را ذخیره و نگهداری میکند. با این تفاوت که در این سیستم، قدرت یا کسی نیست که دادههای ثبت شده در آن را بتواند تغییر دهد یا پنهان کند. این یک مزیت است. چراکه تراکنشها و تمام اطلاعات بلاک برای همهی افراد، در دسترس و قابل رؤیت خواهد بود. در نتیجه تراکنشها بهصورت کاملاً شفاف وجود دارند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید فناوری بلاکچین از بیتکوین قدیمیتر است. بیت کوین یکی از برنامههای بیشماری است که روی بلاکچین ساخته شده و بهکار برده میشود. پیشبینی میشود که در آینده، با افزایش محبوبیت متاورس و NFT، این فناوری تغییرات گستردهای را خواهد داشت. به همین دلیل هم بهتر است که این فناوری را یاد بگیرید.
NFT سرواژهی عبارت Non Fungible Token به معنی توکن غیرقابل تعویض است. اگر شما یک NFT داشته باشید، مخصوص خودتان است و شخص دیگری نمیتواند مشابه آن را داشته باشد. درست مثل اثر انگشت یا قرنیهی چشمتان که کاملاً اختصاصی خود شماست.
در تعریف NFT، ذکر کردیم که آن نوعی توکن است. در اینجا، مختصری در رابطه با توکن صحبت میکنیم. توکن (Token) یک نوع دارایی دیجیتال است. بهطور کلی توکنها، برای سرمایهگذاری و خرید بهکار برده میشوند. پیش از اینکه این اصلاح وارد ارز دیجیتال شود، از توکن بهعنوان مجوز رمزنگاری شده استفاده میشد. با مطرح شدن مفهوم رمزارز، توکن به آن دسته از ارزهای دیجیتال گفته میشود که بلاکچین مخصوص به خود را ندارد.
ارزهای دیجیتالی معمول بهغیر از NFT، تعویضپذیر هستند. پول خودمان را در نظر بگیرید. هزار تومانی که دست شماست با هزار تومانی در دست دوست شما، هیچ تفاوتی ندارد. هر دو ارزش یکسان دارند و معاملهی آن کاملاً برابر خواهد بود. این در حالی است که توکن NFT، تعویضپذیر نیست! یعنی وقتی یک دارایی از این جنس دارید، ارزش آن با سایر NFTها متفاوت است. مثل تابلوی نقاشی که هنرمند ترسیم کرده است. یک تابلو، با هیچ تابلوی دیگری، برابر نخواهد بود.
آموزش NFT برای ساخت آن، در شش مرحله بررسی میشود. از تعیین موضوع گرفته تا ساخت NFT و در نهایت آپلود آن برای فروش، در عنوان آموزش ساخت NFT گنجانده میشوند. در ادامه، این مراحل را بررسی و ذکر کردهایم.
برای ساخت NFT، ابتدا باید موضوع را مشخص کنید. مثلاً تعیین کنید چیزی که میخواهید به دارایی دیجیتال تبدیل کنید، یک عکس است، یک نقاشی خاص است یا موسیقی یا هر چیز دیگر. به عنوان مثال، اگر میخواهید یک نقاشی NFT بسازید، به یک نقاشی (که بهطور اختصاصی مالک آن هستید) نیاز دارید.
بهتر است به دنبال موضوعاتی باشید که در بازارهای مالی متعدد، طرفداران بیشتری دارد. بهعنوان مثال، موضوعاتی مانند هنر، حیوانات، نقاشی، کلکسیون و غیره، بیشتر محبوبیت دارند. اگر در این زمینه، NFT بسازید احتمال بالاتری برای موفقیت و کسب درآمد از آن خواهید داشت. نکتهی مهم دیگر این است که شما باید بهطور قانونی مالک آن باشید. توجه کنید که عدم در نظر گرفتن این موضوع، ممکن است برایتان دردسرهای قانونی داشته باشد. پس ذهنتان را تنها به موضوعاتی محدود کنید، که خودتان خالق آن بودهاید!
برای ساخت NFT، شما دو روش پیش رو دارید. روش اول، استفاده از برنامهنویسی قرارداد هوشمند است. این روش تنها برای افرادی قابل استفاده است که استعداد و مهارت برنامهنویسی در زمینهی ارزهای دیجیتال را داشته باشد. در این روش، برنامهنویس، با رعایت استانداردهای ساخت NFT، NFT را میسازد.
روش دوم، استفاده از پلتفرمهای آماده برای ساخت NFT است. این روش، سادهتر است و برای افراد بیشتری قابلیت استفاده دارد. یعنی اگر با برنامهنویسی آشنایی ندارید هم میتوانید از این روش استفاده کنید. در این روش، کافی است تا در پلتفرم مورد نظر ثبت نام کنید. سپس با تعیین فیلدهای لازم و آپلود فایل، NFT ساخته میشود. ساخت NFT رایگان با گوشی، از همین پلتفرمهای رایگان استفاده میکند.
بعد از انتخاب دارایی مورد نظر و ساخت NFT، وقت آن رسیده است تا یک بلاکچین انتخاب کنید و NFT را داخل آن بهفروش برسانید. بلاکچینهای مختلفی وجود دارد اما بلاکچین اتریوم (ethereum) مشهورترین آنهاست. ما هم توصیه میکنیم تا برای فروش NFTهای خود از اتریوم استفاده کنید. این بلاکچین، جامعهی کاربری بزرگتری دارد و احتمال فروش NFTهای شما افزایش مییابد. البته ناگفته نماند که کارمزد تراکنشها در این بلاکچین زیاد است!
اکنون کافی است تا کیف پول دیجیتال مخصوص بهخود را ایجاد کنید. درست مثل کیف پول واقعی، کیف پولهای دیجیتال، به شما امکان دسترسی به ارز دیجیتال را میدهند. برای این منظور میتوانید از برندهایی نظیر math، metamask، trust wallet، coinbase wallet و نظیر آن استفاده کنید. در این برنامهها، میتوانید کیف پول خود را ایجاد و آن را مدیریت نمایید.
اکنون وقت آن است تا بازار مورد نظر برای معاملهی NFT را انتخاب کنید. برای شروع کار، ما توصیه میکنیم تا از بازار opensee استفاده کنید. این بازار به سازنده، امکان انتشار NFT را میدهد. برای انتخاب بازار مناسب، باید به موضوع NFTتان دقت داشته باشید. برخی از این بازارها در زمینهی خاصی فعالیت دارند. اگر موضوع ساخت NFT شما با بازار خاصی هماهنگی دارد، بهتر است در اینباره تحقیق کرده و بازار مناسب را انتخاب نمایید.
در مرحلهی بعد، شما باید کیف پولتان را به بازار متصل کنید. سپس فایل NFT را آپلود کنید. معمولاً در بازار، راهنمای چگونگی هدایت و آپلود فایلها قرار داده میشود. اگر چگونگی کار را بلد نیستید، میتوانید از راهنمای مربوطه استفاده کنید.
برای موضوع هزینهی ساخت NFT، نمیتوانیم رقم مشخصی را بیان کنیم. این رقم، تاحدود بسیار زیادی به عوامل مختلفی که برای ساخت NFT خود بهکار میبرید، بستگی دارد. کارمزد گس یکی از این پارامترها است. کارمزد گس به هزینهای گفته میشود که برای تراکنش ابتدایی روی بلاکچین نیاز دارید. بهطور کلی، این هزینه برای یک NFT، چیزی در حدود ۱ تا ۵۰۰ دلار است.
پارامتر دیگری که روی هزینههای ساخت NFT، تأثیرگذار است؛ بازاری است که برای فروش NFT خود انتخاب میکنید. گرچه پلتفرمهایی وجود دارد که به شما امکان مینت کردن رایگان NFT را میدهند، اما باز هم ممکن است بخواهید هزینهای را برای لیست کردن NFT پرداخت کنید.
خرید و فروش NFT میتواند سودهای بسیار کلانی داشته باشد. البته باید توجه داشته باشید که از بین میلیونها NFT ساختهشده، تنها تعداد محدودی وارد سرنوشتهای پولساز شدهاند. باز هم شانس شماست! ممکن است NFT ساخته شده توسط شما، برای بسیاری از افراد در سرتاسر دنیا، جذاب باشد. اگر آموزش خرید و فروش NFT را دنبال کنید، بهاحتمال بیشتری پروژههایتان موفق خواهد شد.
برای کسب درآمد از فروش NFT، شما چند روش دارید. در روش اول، میتوانید NFT خود را با قیمت ثابت بهفروش برسانید. در این روش، هر فردی که مایل به پرداخت قیمت NFT شما باشد، مالک NFT خواهد شد. در روش دیگر، شما میتوانید یک حداقل (کف) قیمت برای NFT خود در نظر بگیرید و منتظر بمانید تا کاربران، پیشنهادات خود را ارسال کنند. در تعیین کف قیمت NFT خود، در نظر داشته باشید که هزینهی کارمزدها و تراکنشها را محاسبه کرده باشید.
شاید برایتان جالب باشد که با خرید بهموقع NFT هم میتوان درآمدزایی کرد. چیزی شبیه به معاملات طلا و بورس! برای این منظور کافی است تا NFTها و توکنهایی که پتانسیل بالایی دارند را زمانی که ارزان هستند بخرید. سپس در موقع مناسب، بعد از افزایش قیمت، آنها را به فروش برسانید.
برای موفقیت در زمینهی خرید NFT، میبایست با بازار NFT کاملاً آشنا باشید. از سوی دیگر شما باید توانایی تشخیص پروژههای NFT که سودآوری دارند را داشته باشید. وبسایتهایی هستند که برای کمک، لیست تمام NFTها و ارزش آنها را لیست میکنند. با توجه به این لیست، میتوان پروژههای NFT پتانسیلدار را شناسایی کرد.
ساخت NFT و فروش آن، یکی از روشهای بسیار محبوب برای کسب درآمد است. ترید NFT نه سخت است و نه آسان! به نظر ما، نکات بسیاری است که برای موفقیت در فروش NFT باید بدانید! اگر شما هم به دنیای NFT و درآمدهای کلان آن علاقهمند هستید، میتوانید در دوره آموزش NFT مکتب خونه شرکت کنید. در مجموعه آموزش NFT مکتب خونه، به آموزش NFT صفر تا صد پرداخته میشود. بنابراین در هر سطحی که باشید میتوانید از آموزشهای مکتب خونه، استفاده کنید. برای آموزش صفر تا صد NFT رایگان، توصیه میکنیم کتاب آموزش NFT و مقالات متعدد این آکادمی را مطالعه کنید.