آب شناسی یا هیدرولوژی به انگلیسی (Hydrology) از دو کلمه Hydro به معنی آب و Logy به معنی شناسایی تشکیل شده است و به معنای وسیع کلمه علم آب است یعنی علمی که در مورد ...
آشنایی با هیدرولوژی مهندسی و محاسبات تبخیر آب
آشنایی با بارش و خصوصیات آن
آشنایی با محاسبات خصوصیات بارش
آشنایی با هیدروگراف و محاسبات آن
آشنایی با روان آب و محاسبات آن
این دوره به نحوی تهیه و تدوین شده است که مباحث آن به سادهترین شکل ممکن بیان شوند و مخاطبان دوره بتوانند بهسادگی متوجه موضوعات مطرح شده شوند. به همین جهت برای شرکت در این دوره هیچ پیشنیاز به خصوصی وجود ندارد و افراد با هر سطحی از آگاهی و تحصیلات میتوانند از مباحث این دوره نهایت استفاده را داشته باشند.
آب شناسی یا هیدرولوژی به انگلیسی (Hydrology) از دو کلمه Hydro به معنی آب و Logy به معنی شناسایی تشکیل شده است و به معنای وسیع کلمه علم آب است یعنی علمی که در مورد پیدایش خصوصیات و نحوه توزیع آب در طبیعت بحث میکند.
تعریفی از هیدرولوژی که به صورت عام رواج داشته باشد و مورد تایید انجمن دولتی علوم و فناوری آمریکا نیز قرار گرفته است و برگزیده شده است. بدین صورت است که هیدرولوژی علم مطالعه آب بر روی کره زمین است و در مورد پیدایش چرخش و توزیع آب در طبیعت خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب، واکنشهای آب در محیط و ارتباط آن با موجودات زنده بحث میکند.
امروزه این علم در طراحی و طرز عمل سازههای هیدرولیکی نظیر سدهای ذخیرهای و انحرافی، کانالهای آبیاری و زهکشی و پل، مهندسی رودخانه و کنترل سیلاب آبخیزداری، جاده سازی طراحی تفرجگاه، مسائل بهداشتی و فاضلاب شهری و صنعتی و زمینههای زیست محیطی بطور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
هر سال به سطح خشکیهای کره زمین حدود ۱۱۰۰۰۰ کیلومتر مکعب آب بصورت نزولات جوی فرو میریزد در عوض ۷۰۰۰۰ کیلومتر مکعب آن بصورت تبخیر خارج میشود. تفاوت این دو رقم ۴۰۰۰۰ کیلومتر مکعب است که منابع تجدید شونده آب را تشکیل میدهند. مقدار سرانه آب تجدید شونده در سطح دنیا رقمی حدود ۷۴۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر است.
اما این مقدار بطور یکنواخت تقسیم نشده است. متخصصان هیدرولوژی رقم ۱۰۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر را مرز کم آبی یک کشور تعیین کردهاند این رقم در مصر ۳۰ در قطر ۴۰ در لیبی ۱۶۰ در عربستان ۱۴۰ متر مکعب در سال برای هر نفر برآورد شده است. همگی جز کشورهای کم آب محسوب میشوند. در ایران این سرانه ۱۵۰۰ متر مکعب در سال تخمین زده شده است.
با این حساب نمیتوان ایران را یک کشور کم آب تلقی کرد. یکی از راههای سازگاری با خشکی استفاده بهینه از منابع آب است. باید سعی کرد که تا حد امکان از ریزش های جوی جریان آبهای سطحی و منابع زیرزمینی به نحو مطلوب استفاده شود و این کار عملی نخواهد بود مگر با شناخت پدیده های هیدرولیکی.
کاربردها:
اطلاعات بیشتر
جناب آقای دکتر محمد اشرفی عضو هیات علمی و استاد دانشگاه شهید چمران اهواز هستند. ایشان مدرس دروس محاسبات نرم، هیدرولوژی مهندسی، هیدرولیک پیشرفته، تحلیل و مدیریت سیستم های منابع آب یک، تحلیل ریسک عدم قطعیت و اعتماد پذیری، هیدروانفورماتیک، تحلیل و مدیریت سیستم های منابع آب دو هستند و مقالات و کتب متعددی چاپ و ترجمه کردهاند.
اطلاعات بیشتر